Αντικείμενο

-          OpenSolaris Operating system

-          Website: http://www.opensolaris.org/os/

-          Availability: http://www.opensolaris.org/os/downloads/

-          Communities: http://www.opensolaris.org/os/communities/

-          Projects: http://www.opensolaris.org/os/projects/

Περιεχόμενα workshop

Σκοπός είναι παρουσιαστούν ορισμένα core features του λειτουργικού που το διαφοροποιούν σε σχέση με άλλα Open Source λειτουργικά (Linux, BSD variants). Οπότε τονίζω ότι η ακόλουθη λίστα είναι ενδεικτική και μπορεί να διαφοροποιηθεί (είτε με προσθήκη είτε αφαίρεση αντικειμένων):

1) Brief history (< 5′)

2) Top reasons to use OpenSolaris (presentation)

3) How-to-get, flavors

4) Install (hands on)

5) Packaging system, update

6) Basic management tasks

7) ZFS: hands-on practice. Hopefully online demo with 8-HDD system

8) Zones (lightweight virtualization): introduction, hands-on manual installation, automated installation, cloning, advanced (IP-exclusive vs. shared, sparse vs. full root, partitioning and resource capping), branded zones (Solaris 8/9, Linux 2.4)

9) XVM (paravirtualization, hardware-assisted virtualization): OpenSolaris and Xen

10) Project crossbow and network virtualization

11) DTrace: real time application debugging, from low level kernel issues to high level MVC applications (note: αν και το DTrace θεωρείται από τα killer Solaris features δε διαθέτω την επαρκή τεχνογνωσία για ένα αξιόλογο demo / workshop με αυτό και θα το πραγματοποιήσω μόνο εφόσον βρω κάποιον κατάλληλο συνεργάτη)

Ελάχιστες Απαιτήσεις σε Εξοπλισμό και Υλικό

-  PC / Laptop with decent free RAM (i.e. 2GB)

-   Virtual Box ή VMWare Server, ιδανικά προεγκατεστημένο

Σύντομο Βιογραφικό Εισηγητή

Ο Γιάννης Μπερεδήμας εργάζεται ως Systems Engineering Manager στην Bytemobile Inc. με έδρα στο Mountainview της California και παράλληλα ως Business and Product Development Lead στην Indifex ΕΠΕ, με έδρα την Πάτρα. Στο ενεργητικό του βρίσκεται η συμμετοχή στη διαχείριση μεγάλων δικτυακών υποδομών, όπως το υπολογιστικό κέντρο του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πατρών και το Σχολικό Δίκτυο, η διασφάλιση ποιότητας προϊόντων που εγκαθίστανται στο core network mobile operators όπως η Vodafone Global και η T-Mobile international, και η εμπειρία με πολλαπλές και ετερογενείς τεχνολογίες (π.χ. Windows server environments, Solaris, Linux, Cisco switches, Layer 7 load balancers like Nortel and F5, e-learning environments, Grid technologies κ.ά). Ασχολείται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με λογισμικό ανοιχτού κώδικα περίπου από το 2003 και παράλληλα κατέχει ηγετική θέση σε μια εταιρία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη FOSS.

Στοιχεία επικοινωνίας

- E-mail: iberedimas @ bytemobile.com, mperedim @ indifex.com

Εγγραφή στο Workshopwww.ebusinessforum.gr www.grnet.gr www.info3kps.gr www.psifiakiellada.gr www.ypan.gr www.infosoc.gr europa.eu