ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Με μεγάλη χαρά σας καλοσωρίζουμε στο Συνέδριο Ελλήνων Δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού & Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα που γίνεται στο Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν τα περισσότερα των μεγάλων συνεδρίων Ανοιχτού Λογισμικού, που έγιναν με απόλυτη επιτυχία και πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τον κόσμο μας για το Ανοιχτό Λογισμικό. Στο διήμερο που ακολουθεί θα αναδειχθεί πως ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης λογισμικού μπορεί να έχει πετυχημένα αποτελέσματα, καθώς και να συγκεντρώνει γύρω του μια ολόκληρη κοινότητα δημιουργών, μεταφραστών και απλών χρηστών.

Απ’ τη μεριά μας ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε το Ελεύθερο Λογισμικό στην εκπαιδευτική διαδικασία και σ’ αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η συνεργασία μας με την εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ, που έχει ιδρυθεί από 25 Ιδρύματα της χώρας μας με τη πρωτοβουλία και τη σημαντική συμβολή και των ανθρώπων μας στο ΕΜΠ. Ήδη πολλά εργαστήρια και μαθήματα μας σε όλες τις Σχολές, στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μας υποστηρίζονται από εργαλεία ανοιχτού λογισμικού. Κεντρικές υπηρεσίες μας λειτουργούν με Ανοιχτό Λογισμικό. Υπάρχει μια πολύ ενεργή κοινότητα φοιτητών FOSS, ανοιχτού λογισμικού που εθελοντικά, διαδίδει το ανοιχτό λογισμικό εντός ΕΜΠ και όχι μόνο. Παράλληλα μέσα στους προσεχείς μήνες θα εγκαινιάσουμε δύο χώρους προώθησης Ελεύθερου Λογισμικού. Ο πρώτος θα είναι εδώ, στο campus της Πολυτεχνειούπολης και θα λειτουργήσει με την αρωγή της κοινότητας των φοιτητών Ανοιχτού Λογισμικού ΕΜΠ, ενώ ο δεύτερος χώρος θα δημιουργηθεί στον χώρο του παλαιού πολυτεχνείου στην Πατησίων και θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τον Hellug.

Το παρόν συνέδριο αποτελεί μια αφετηρία για την πιο εντατική προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού στην ελληνική κοινωνία. Σας εύχομαι λοιπόν ένα δημιουργικό διήμερο ελπίζοντας πως όλο και περισσότεροι Έλληνες δημιουργοί θα εμπλακούν ενεργά σε έργα Ελεύθερου Λογισμικού. Εμείς ως αρχές και ως Ίδρυμα είμαστε πάντα κοντά σας.www.ebusinessforum.gr www.grnet.gr www.info3kps.gr www.psifiakiellada.gr www.ypan.gr www.infosoc.gr europa.eu